Ukesrapport uke 12

Da var vi i gang igjen på Bjørnsund, og denne uka kom Sekken og Kviltorp skoler på besøk!

Vi har satt garn og teiner, fisket fra fiskebåten Nonstind, lett i fjæra og hørt historier om livet på Bjørnsund i gamle dager. Elevene har også kjent på naturkreftene her ute, og har vært ute og rodd i kuling, regn og snøvær! Heldigvis ble været bedre utover uka, og på torsdag hadde vi en fin tur til fyret på Moøya.

Klikk her for å se bilder fra uka!

 

 

 

Vi takker for besøket, og håper dere vil komme tilbake igjen en gang!

 

 

Posted by Emilie Marie Glas in Bildearkiv

Ukesrapport uke 44

Nå er vi snart ved veis ende for denne sesongen! Uke 44 er opprydningsuke på Bjørnsund, men i år ryddet vi også plass til over 60 Fræna-elever og ti elever fra Hvam videregående. Været har ikke helt vært på vår side, men vi har i alle fall utdannet gode roere som er blitt vant til både store bølger og sterke strømmer. Fræna-elevene reiste hjem igjen onsdag, og resten av uka skal vi vaske ned, ta opp båter og gjøre leirskolen klar til vinteren, med god hjelp fra gjengen fra Hvam! Og mens vi gjør det, kan dere der hjemme kose dere med bilder fra uka som var!

Klikk her for å se bilder, og trykk på bildetittelen for å se bildene i fullskjermvisning.

 

Posted by Emilie Marie Glas in Bildearkiv

Ukesrapport: uke 43

Da har vi kommet til siste leirskoleuka for i år! Denne uka kommer de fra fjernt og nært; Åretta og Gossen. Det begynner å bli mørkt på kveldene og denne uka har det blåst og regnet mye, men heldigvis har vi staute elever som tåler dårlig vær og store bølger! Høydepunktet denne uka var nok da vi dro garn på onsdag, og fikk to hågjel; en type hai som vanligvis liker seg på dypt vann, men i løpet av natta har de nok svømt inn på grunnere vann – og rett inn i garnet vårt. De fikk seg en svømmetur i sjøvannskaret vårt før vi slapp dem ut igjen. Vi fikk også rognkjeks og rognkall, lyr, torsk og en diger makrell!

Klikk her for å se bilder fra uka som var! (trykk på bildeteksten for fullskjermvisning)

 

 

Posted by Emilie Marie Glas in Bildearkiv

Prosjekt: Marin forsøpling

I høst har vi startet et nytt prosjekt for å holde Bjørnsund rent! Hver uke legger det seg mer og mer søppel i fjæresteinene, og det vil vi gjøre noe med. Marin forsøpling er skadelig for alt liv i og ved havet; fra plankton til fisk, pattedyr og fugler. Dyr som spiser plast kan få en falsk metthetsfølelse, og sulter i hjel – selv om de spiser. Det kan også hemme tarmfunksjoner, og dyrene kan dø av forstoppelse. I tillegg kan både fisk og fugler sette seg fast i avfall, for eksempel gamle garn og liner som har blitt stående i havet, eller i annet søppel som flyter rundt. Det er umulig å vite hvor søppelet kommer fra, og det kan ha reist langt før det blir skylt på land på Bjørnsund. Noe blir dumpet på havet med vilje, mens noe blåser vekk eller blir tatt med av floa. Det vi vet er at norske strender tilføres minst 36 000 tonn avfall hvert år. Trykk her for å lese mer om marin forsøpling.

Gjennom organisasjonen Hold Norge rent har vi fått både søppelsekker og fine hansker, og med 70-80 elever i arbeid hver uke kan vi gjøre en god innsats for å holde strendene her ryddige! Dessverre kommer det stadig mer avfall, så vi har nok å holde på med en stund fremover. I uke 42 startet vi prosjektet. Under fjæreekskursjonen på torsdag fikk elevene utdelt søppelposer, og gruppa som samlet mest søppel fikk fine t-skjorter fra Hold Norge rent . Det tok ikke lang tid før søppelposene var fylt og måtte byttes ut med større søppelsekker, og etter en time hadde vi fylt åtte søppelsekker! Og fortsatt var det mer å ta… Det er ikke tvil om at dette er et nødvendig prosjekt, og vi ser frem til å fortsette og til å videreutvikle dette prosjektet!

Posted by Emilie Marie Glas in Nyheter

Ukesrapport uke 42

Nå har høsten kommet for fullt og det begynner å nærme seg sesongslutt for leirskolen. Denne uka har Sunndalsskolene Løykja, Ålvundfjord og Tredal, og Innlandet skole kjent på både ruskevær og solskinn – og noen har til og med badet!

Uka startet med heftige regnskurer og kald vind, men det var ikke noe problem for elevene og alle besto ro-eksamen med glans! Dagen etter hadde alle tørka (nesten i alle fall), og var klare for å sette garn og teiner. Første gruppe prøvde seg på en rotur til Søre, men måtte til slutt snu på grunn av vinden, så da ble det ro-orientering i havna på Nordre i stedet! Neste gruppe hadde også ro-orientering, men det viste seg å være lettere sagt enn gjort; det er fort gjort å sette seg fast i moloen, og det er vanskelig å skrive på vått papir. De fant likevel mange av postene, så innsatsen var det ikke noe å si på!

På onsdag var det klart for å dra opp fangsten! Det ble masse krabbe, lyr og torsk, en stor makrell og rognkjeks, og også en piggskate og breiflabb! Etter lunsj ble det stille på Bjørnsund, for da reiste hele gjengen til Bud for å se og høre om Ergan kystfort.

Vi våknet opp til strålende sol på torsdag, og ruslet over moloen for å se på fyret. Elevene fikk høre om Rokta-forliset og hvordan livet var på Bjørnsund før moloen ble bygget. Det ble en fin tur, og det var nok godt for elevene å oppleve noe annet enn regn og kuling!

Etter lunsj dro vi til fjæra på Hammerøya. Der startet vi opp et nytt prosjekt om marin forsøpling, og den gruppa som plukket mest søppel fikk en fin premie! I tillegg til å redde verden, plastbit for plastbit, lette de etter liv i fjæra, og til slutt viste og fortalte Emilie og Harald om både dyr og alger som finnes her på Romsdalskysten.

Uka ble som vanlig avsluttet med historien om Bua-Marit! Noen påstår at de ikke ble skremt, men det var nok ikke så mange som turte å gå alene tilbake til skolen den kvelden… Nå har første gruppe reist, mens resten vasker seg ut og gjør seg klare til avreise. Vi takker for denne uka!

Klikk her for å se bilder  (tykk på bildetittelen for å få opp fullskjermvisning)

 

 

Posted by Emilie Marie Glas in Bildearkiv

Ukesrapport uke 41

Huhei for ei uke! Mens Midt-Norge har hatt høstferie har Åretta skole fra Lillehammer kost seg på leirskole! De hadde en lang busstur på mandag og rakk bare så vidt å bli ferdige med ro-eksamenfør det ble mørkt. Men det var bra de rakk det, for tirsdag morgen bar det rett ut på fiske! Først med Nonstind, men der ble det ikke noe fangst, så vi satte all vår lit til trollgarna og krabbeteinene. Da de var satt rodde de over til Søre, hvor de fikk en kjapp rundtur med de viktigste høydepunktene, før vi blåste i gang ukas utasundsrygby-kamp! Det ble ei sprukket leppe og 1-0 før kampen var over, og vi sa oss fornøyde med det. Så var det å ro tilbake i sør-østen, og kjapt opp til middag!

På onsdag ble det endelig fisk! To rognkjeks, en stor piggvar, rødspette, lyr og torsk – blant annet! Torsken ble grundig studert, både utvendig og innvendig, og noen elever fikk smake på hjerte og linse. På kvelden fikk vi hval-taco, noe som var nytt for innlendingene, men det ble godt mottatt! Sola titta endelig frem på torsdag, så vi fikk ei fin økt i fjæra på Hammerøya. På ettermiddagen ble det en tur til fyret i varierende vær.

Trykk her for å komme til denne ukas fotoalbum! (Trykk på bildetittelen for visning i fullskjerm)

Posted by Emilie Marie Glas in Bildearkiv

Ukesrapport uke 40

Åndalsnes, Hustad og Bud har vært på besøk denne uka, og som bildene viser har vi hatt ei variert uke! Elevene satte garn og teiner i motvind, og fikk oppleve hvor sterke krefter det kan være i naturen. Blant annet fikk ei gruppe et annet garn og to teiner i garnet sitt som et resultat av storm over natta! Det var litt av en jobb å gre garnene, men med all hands on deck gikk det veldig bra! Heldigvis fikk vi mer fangst enn det; rognkjeks og rognkall, kveite, krabber, torsk og lyr hadde forvilla seg inn i garnene. Nonstind fikk også kjørt noen turer, så elevene fikk dra noen liner som var satt kvelden før. Dessverre hadde ingen fisk bitt på kroken, men vi prøver igjen neste uke!

Både i går og i dag ble det bading – det er jo tross alt varmere i vannet enn i lufta! Det blir færre og færre badere hver uke, men det er alltid noen som er gærne nok til å stupe uti. Etter badinga i dag dro vi over til Hammarøya for å lete etter liv i fjæra. Der var det masse spennende å se; sjøanemoner, tangkvabb, tangsprell, ål og albueskjell – for å nevne noe! Og til middag fikk vi hval-taco – kjempepopulært, så det må vi ha mer av!

Resten av uka er dokumentert i bilder, trykk på bildet og bla med piltastene for å få en smakebit av uka som var!

PA020033
« 2 av 57 »
Posted by Emilie Marie Glas in Bildearkiv

Ukesrapport uke 39

Denne uka hadde vi besøk av Vågstranda, Måndalen, Innfjorden, Eidsvoll og Berger og Fagertun! Været var upåklagelig, og elevene fikk fiske krabbe og fisk, fra land og fra båt, og med både snøre, teine og garn. På onsdag gikk vi gjennom fangsten, og på kvelden ble elevene krabbeeksperter etter Espens krabbe-akademi. Torsdag startet vi i fjæra og så på alt som levde der – kråkeboller, fisk, krabber, snegler og muslinger, for å nevne noe. Alle fikk også muligheten til å smake på strandsnegler! Vi rakk også en tur på fyret og til jettegrytene, og avsluttet selvfølgelig uka med historien om Bua-Marit.

Trykk på bildet og bla med piltastene for å se flere bilder!

« 1 av 46 »
Posted by Emilie Marie Glas in Bildearkiv

Ukesrapport uke 38

I uke 38 hadde vi besøk av elever fra Sellanrå, Skjevik og Ullavik! En herlig uke, vi lar bildene tale for seg!

 

Trykk på bildet og bla med piltastene.

P9180019
« 1 av 66 »
Posted by Emilie Marie Glas in Bildearkiv
Load more
Facebook
Facebook