Ny vaktmeister på huset!

I haust har vi fått oss ny vaktmeister på huset! Han heiter Ronny, er skikkeleg handyman og elskar alt som har med motor, olje og diesel å gjere!

I haust har han lagt si sjel i å fikse opp «Breiflabben», ein av leirskulen sine båtar, som det var mykje å gjera på. Som å reinske dieseltankar, installere navigasjonsutstyr og fikse hydraulikken på krana.

No er Breiflabben brukande til mellom anna transport av søppeldunkar og ikkje minst pallevis av matvarer!

 

Ronny er vidare lidenskapeleg opptatt av motorkross, og hummarfangst. Eller eventuelt krabber da, om det ikkje er hummarsesong. Ronny var ikkje sein med å melde sin interesse for krabbeakademiet her på leirskulen, so no det Ronny som er krabbesjefen på huset og styrar krabbesjået kvar onsdagskveld. Det kan rapporterast om god stemning og mykje latter her, kva som er so morosamt med krabber (eller Ronny?) får ein vite om ein kjem på krabbeakademiet!

               

Posted by Liseanne De Blecourt in Aktuelt

Strandrydding på Hammerøya

Ivrige elevar rydda plast i fjæra med liv og lyst!

Ein ivrig ryddegjeng! Det er gøy og viktig å rydde fjæra for plast og anna søppel, synes elevane.

I anledning den nasjonale strandryddeveka har vi rydda ei strand på Hammarøya! Kvar torsdag har vi opplegget «Livet i fjæra» der elevane lærer om tang og tære, og drar på leiting med bøtter og håvar for å finne dyr som lever i fjæresonen. Denne torsdagen hadde vi også med søppelsekkar og hanskar.

Elevane fann utruleg mykje søppel, mykje meir enn venta! Særleg mykje var det å finne innunder dei store steinane ved moloen. Det meste var tau og garnrestar frå fiskerinæringa. Men også flasker, korkar, plastdunkar og isopor. Nokre elevar gav verkeleg alt og jobba godt ilag for å dra fram vasar med tau og fylle opp i sekkar. Til saman vart det ca 80 -100 kg søppel!

Alle var godt nøgde med resultatet, og det kjennest godt å kunne delta i kampen mot marin forsøpling!

Mykje tauverk og garnrestar      Elevane drog frem masse tau frå innunder steinane      Det vart samarbeida godt!     Nokon leitar etter dyr medan andre leitar etter plast.    Vi tar med oss 8 fulle søppelsekkar i båten.

Posted by Liseanne De Blecourt in Aktuelt

Vi renser ærfugldun

Elevane har dei siste vekene fått prøve seg på å rense ærfugldun! Vi brukar ei dunharpe: ei ramme med fiskesene spent på. Når ein dreg ei pinne fram og tilbake over harpa vil rusk og rask drysse ned. Til slutt sit ein att med ein dott herleg og mjuk ærfugldun! Denne duna er noko av det varmaste og lettaste som finnes, mykje varmare enn til dømes gåsedun.

Elevar prøver seg på rensing av dun. Det er masse arbeid!
Duna av ærfuglen er noko av det varmaste og mjukaste som finnes!

Det som skil ærfugldun frå anna dun er at den har små mothaker, slik at fjonene hektar seg inn i kvarandre. Til ei dyne av ærfugldun treng ein dun frå 60 – 70 reir. Å rense 1 kg dun kan ta fleire veker, so ei dyne av ærfugldun er nok eksklusive sakar! Det seies at kongen og dronninga har slike dyner..

Før i tida var det vanleg at folk langs kysten sette opp små hus til ærfuglen. Når ea satt seg på reir i eit slikt hus, var det lettare for ho å forsvare seg mot eggrøvarar som svartbak, kråke og mink. Folk gjekk gjerne runder langs husa for å passe på at ea hadde det bra. Som takk for hjelpa kunne dei plukke duna som låg att i husa når egga hadde klekt og ungane hadde kome på sjøen. På Bjørnsund og holmene rundt omkring står det i dag fleire slike ærfuglhus.

Vi veit ikkje om folk på Bjørnsund dreiv å sanka dun, men det har nok vore vanleg mange stader langs kysten. Vikingane sanka alt dun, ein har mellom anna gjort funn av ærfugldun i osebergskipet! Dun var ei fin ekstra inntektskilde, den var for kostbar å bruke sjølv! Tradisjonen med å sanke dun har holdt seg lengst nordpå, og på Helgelandskysten finnes det framleis øyer og holmer der ein driv og sankar dun, sokalla «dunvær». 

Continue reading →
Posted by Liseanne De Blecourt in Aktuelt

Uke 41 Åretta

Åretta fikk nyte flatt hav og mye høstsol, – fine badeforhold og lett å ro. På havfiske ble det mye stor makrell, småsei og en stor lange. I garna fikk vi blant anna rognkjeks, flere store lyrer og blåstål.

Posted by Harald Heiene in Ukerapporter
Uke 40: Brekkåsen og Nordbyen

Uke 40: Brekkåsen og Nordbyen

Nordbyen og Brekkåsen kom med stiv kuling, det ble ei utfordring for roinga når vi skulle sette og hente garn og teiner. Men havfisket gikk strålende i store dønninger, makrellen fylte baljene og vi fikk også noen store langer.

Posted by Harald Heiene in Ukerapporter

Uke 39: Sol og havblikk

Med skolene fra Gossen, Lyngstad, Vevang og Hustad kom endelig godværet! Vi har fått rodd masse, blant annet til Søre Bjørnsund.  Hver dag har vi badet i strålende solskinn, og det kribler skikkelig i magen når vi hopper fra kaia på lav fjøre.  På havfiske fikk vi masse fisk; makrell, hestemakrell, sei og noen skikkelig store lyrer for å nevne noe.  Noen fikk smake krabbe, strandsnegler og tang for første gang i sitt liv. Med tida og godt vær blir nok noen å ro tilbake til Bjørnsund en sommerdag!

Posted by Harald Heiene in Ukerapporter

Uke 35: Berger, Fagertun, Måndalen, Innfjorden, Isfjorden og Vågstranda

Denne uka startet i skikkelig sommervær! Elevene kom fra fjernt og nært, men rundt lunsjtider var alle samlet på leirskolen. Det ble en runde på øya før ro-eksamen, som denne gangen ble avlagt på blikkstille vann. Elevene var ivrige etter å få ro mer, og det var mye liv på bryggene og i havna til sent på kvelden.

Tirsdag fortsatte finværet, og vi hadde en knall dag ute på sjøen. Alle fikk prøve seg på havfiske, og fangsten ble blant annet makrell, knurr og sei. Vi fikk også satt garn og teiner, og vi rodde til Søre. Der fikk elevene en liten omvisning, og de fikk spille uttasundsrugby!

Posted by Sigurd Pedersen in Ukerapporter

Uke 34: Sunndal

Ålvundfjord, Gjøra, Løykja, Sande og Tredal skole startet skoleåret med leirskole på Bjørnsund. De kom med buss og ble skysset over av Buamarit (båten, heldigvis). Der ble det tatt imot, og vist rundt på øya før ro-eksamen sto for tur. Alle besto, så på fritida ble båtene mye brukt!

Tirsdag var været litt skiftende, og elevene fikk prøve seg som fiskere på havet. Det ble ikke så mye fisk, men noen elever sørget i alle fall for at krabbene ble matet… I tillegg ble det satt garn og teiner, og elevene fikk se utkikstårnet på Hammarøya!

Onsdag dro vi vegna. Fiskene har nok fortsatt sommerferie, så det ble ingen storfangst, men vi fikk ulike leppefisker, en lomre, torsk og hyse. Etter lunsj fikk elevene finpusse ro-ferdighetene i ro-orientering, og det ble 50-lek! På kvelden fikk de smake på krabbene de hadde fanget!

Torsdag startet vi i fjæra for å undersøke hva som lever der. Vi tok en nærmere titt på både alger og dyr, og de som ville fikk spise strandsnegler! Etter lunsj gikk vi på tur over moloene og over til fyret på Moøya. Underveis fikk elevene høre historier om forlis, stormer og redningsaksjoner som har preget Bjørnsund.

Uka raste avgårde, og med ett var det fredag! Utvask sto for tur, før elevene ble skysset tilbake til Bud.

Vi håper både elever og lærere har hatt ei fin uke på leirskolen!

Bildet kan inneholde: utendørs og vann

 

Posted by Sigurd Pedersen in Ukerapporter

Vår/sommer 2019

Forrige uke hadde leirskolen siste elevgruppe før sommeren, men vi stenger ikke! Denne uka rydder vi plass til sommerkafé, overnatting og utleie av båter og utstyr! Vi takker alle som har besøkt oss så langt i år, og ønsker alle hjertelig velkommen tilbake. Kanskje noen legger ferien sin hit i år?

www.bjornsundbrygger.no kan dere finne mer informasjon om sommerdrifta, og båtruta finner dere her!

Leirskolen åpner igjen første skoleuke etter ferien. Vi gleder oss!

 

Posted by Sigurd Pedersen in Ukerapporter

Kystkulturhelga 2019

21.-23. juni er det igjen klart for kystkulturhelg på Bjørnsund! I tillegg til musikkinnslag og kunstutstilling, blir det kurs i tare-sanking og foredrag om ukjente forlis på Nordvestlandet.

Besøk kystkulturhelga.org for mer informasjon og program!

Trenger du overnatting? Klikk her!

Posted by Sigurd Pedersen in Ukerapporter
Load more